
A zsugorodó infláció abban különbözik az inflációtól, hogy a termelők nem emelik egy termék árát. Ehelyett a méretét csökkentik. A vállalatok az adott mennyiségre jutó árat növelik, hogy titokban növeljék a nyereséget. Ez jellemző az élelmiszer- és italipari vállalkozásokra. Így a „zsugorfláció” kifejezés két különböző szó kombinációjává válik. Az infláció az áremelkedést jelöli, míg a „shrink” rész a termék méretének változását.
A kifejezés eredete
A kifejezést Pippa Malmgren brit közgazdász alkotta meg. Lényegében a rejtett infláció egy formájáról van szó. A gyártók tisztában vannak azzal, hogy a vásárlók észreveszik a termék áremelkedését, és esetleg máshol keresgélnek, ezért egy kicsit csökkentik a termék mennyiségét, remélve, hogy ez észrevétlen marad. Általában így is történik, mert a legtöbb vásárló hajlamos nem ellenőrizni a termék méretét. A kedvenc sajtja vagy sonkája 5%-os csökkentése még akkor sem lenne nagy dolog az Ön számára, ha tudná. A vállalatok profitálnak abból, hogy ez az uralkodó vásárlói mentalitás. Egy gyártó számára már egy 5%-os csökkentés is jelentős megtakarítást jelent, ha még mindig ugyanazt az árat kéri.
Mi több, egy 5%-os áremelkedést biztosan észrevesznek. Ez egy win-win helyzet a vállalatok számára. Ráadásul ez teljesen legálisnak tűnik.
Példák a zsugorodásra
2017-ben a Mars 15%-kal zsugorította az M&Ms-et, a Maltesers-t és a Minstrels-t az Egyesült Királyságban. Erre a kakaó árának növekedése miatt került sor. 2014-ben a Coca Cola csökkentette a palack méretét az Egyesült Királyságban – kettőről 1,75 literre.
Egy jegyzetfüzetgyártó elkezdhet kevesebb oldalas jegyzetfüzeteket gyártani, például 600 helyett 500 oldalasakat, anélkül, hogy az árat megváltoztatná. Egy cukorgyártó 100 grammal csökkentheti a cukorcsomagolás méretét.
A következő változások 2020 után következtek be:
Powerade (Volt: 32 oz.; Most: 28 oz.)
Scott WC-papír (Volt: 115,2 négyzetméter; Most: 104,8 négyzetméter).
Lay’s burgonyachips, party zacskó (volt: 15,25 oz.; most: 13 oz.)
Nutella (volt: 14,1 oz.; most: 12,3 oz.)
Puffs papírzsebkendő (volt: 56 darab; most: 48 darab)
Breyer’s fagylalt (volt: 64 oz.; majd: 56 oz.; most: 48 oz.)
Zöldségkonzerv (Volt: 16 oz.; Most: 14,5 oz.)
Majonéz (Volt: 32 oz.; Most: 30 oz.)
Joghurt (volt: 8 oz.; most: 6 oz.)
A zsugorodás okai
A jelenségnek ugyanúgy megvannak az okai, mint minden másnak a közgazdaságtanban. Mi több, a magasabb nyereséggel kapcsolatos motiváció csak az egyik oka a zsugorodási infláció létezésének. Két másik fő ok a megnövekedett termelési költségek és a nagyobb piaci verseny. Általában a jelenség fő oka a növekvő termelési költségek. A növekvő munkaerőköltségek, az emelkedő energiaköltségek és az összetevők vagy nyersanyagok árának növekedése a termelési költségek megugrását eredményezi, ami alacsonyabb profitot eredményez.
A gyártók haszonkulcsa javul, ha a kiskereskedelmi ár változtatása nélkül csökkentik a termékek mennyiségét, súlyát vagy mennyiségét. Az értékesítési volumenre nincs hatással, mert szinte senki sem veszi észre a mennyiség kis mértékű csökkentését.
Az intenzív piaci verseny egy másik tényező a zsugorodás mögött. Általában az élelmiszer- és italiparban valóban nagy a verseny, mert a vásárlók számos helyettesítő termékhez férnek hozzá. Ennek eredményeképpen a gyártók olyan lehetőségeket keresnek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy megtartsák vásárlóikat, miközben fenntartják haszonkulcsukat.
A zsugorodás előnyei
A gyártók szempontjából a zsugorítás jó módja annak, hogy továbbra is ugyanannyi vagy még több nyereséget termeljenek anélkül, hogy túl nagy feltűnést keltenének. A vezetők, különösen a termelésben, mindig keresik a módját annak, hogy az emelkedő üzemanyag- vagy munkaerőköltségekből származó veszteségeket behozzák. Nem jó csak ülni és reménykedni, hogy a befektetők nem csalódnak túlságosan és nem mennek el. A szilárd árképzési erővel nem rendelkező vállalatok gyakran úgy találják, hogy a termékméret csökkentése a legjobb módja annak, hogy továbbra is egészséges nyereséget termeljenek anélkül, hogy ez veszélyeztetné az értékesítési volument.
Az árképzési erő magyarázata
A jó árképzési erővel rendelkező vállalatok azok, amelyek olyan egyedi vagy ritka terméket kínálnak, amelynek kevés a versenytársa, ha van egyáltalán. Azok, akiknek nincs ilyen erejük, úgy találják, hogy az áremelés csökkenti a keresletet a termékeik iránt. Ha egy szilárd árképzési erővel rendelkező vállalat emeli az árait, az valószínűleg nem lesz hatással a keresletre, mivel a fogyasztóknak nincs alternatív termék, amelyből választhatnának a piacon. A szolgáltatások területén ez szintén létezik. Egy magánórát, amely 10 dollárba vagy 10 euróba kerül óránként, ugyanezért az árért 45 percre csökkenthetik.
A zsugorítási taktika korlátai
Lehet, hogy ezek a taktikák valaha is visszafelé sülnek el? Csak akkor, ha a termék méretének változását észreveszik. Ebben az esetben a fogyasztó elveszítheti a márka iránti bizalmát. A vállalatoknak óvatosnak kell lenniük, hogy ne hajtsanak végre nagyobb változtatásokat. A zsugorítás másik hátránya, hogy megnehezíti az infláció vagy az árváltozások pontos mérését. Mivel az árukosár mérésekor nem lehet figyelembe venni a méretet, az árpont félrevezetővé válik.